Jenny Hörnlund, Fredrik Svensson
Sandvik applied manufacturing technologies


Jenny Hörnlund jobbar med marknadsföring och försäljning på Sandvik AMT. Har bakgrund från mjukvaruföretag inom CAD/CAM och har jobbat på Sandvik i två år.

Fredrik Svensson har varit produktchef för Prism men jobbar nu mer direkt med kunder och försäljning. Fredrik har lång erfarenhet av mjukvara för produktion och har jobbat på Sandvik i ett år.

Premiär för digitalt verktyg som underlättar maskinbearbetning för mindre företag

Den digitala revolutionen har bara börjat, konstaterar Jenny Hörnlund och Fredrik Svensson på Sandvik. De berättar om hur det nu blir betydligt enklare för mindre företag att programmera CNC-maskiner – med hjälp av en i-Pad och en helt ny app.

Applied Manufacturing Technologies, eller Sandvik AMT. Så heter den nya divisionen på Sandvik, som skapats för att utveckla digitala verktyg som ska underlätta arbetet i industrin.
Strategin kallar de för ”Expanding beyond machining” – och det fullkomligen bubblar om det nya äktenskapet mellan digital teknik och traditionell industri som Sandvik AMT ägnar sig åt.
När Jenny Hörnlund och Fredrik Svensson berättar om det nya digitala verktyget är det bara ett par dagar kvar till premiären, då appen Prism kommer att börja säljas via Appstore.
– Att erbjuda digitala tjänster är en del av vårt innovationsarbete. Man kan även kalla det för ett demokratiseringsarbete, eftersom vi gör information tillgänglig för fler, säger Jenny Hörnlund, som rekryterades till Sandvik AMT för ett par år sedan.
Att Sandvik har lyckats väl med rekryteringen till sin nya division är tydligt. I den nytillsatta personalstyrkan finns folk från bolag som Spotify, Google, Microsoft och spelindustrin. Apputvecklare som nu vill expandera möjligheterna för den traditionella tillverkningsindustrin.
– Vi har tittat på vad det finns för problem för maskiner och bearbetning, och så har vi försökt hitta lösningar på det och bygga något utifrån det. För att kunna göra det jobbar vi otroligt nära våra kunder, säger Jenny.
Det Sandvik AMT hittills åstadkommit handlar om allt från lösningar för offerter och att få alla komponenter på plats, till verktygsdatahantering och att skicka runt data i verksamheten.
Men den innovation som Jenny och Fredrik särskilt presenterar under Skärtorsdag är Prism – en app som erbjuder ett helt nytt sätt att programmera vissa CNC-maskiner på mindre företag.
– Ungefär 30 procent av jobben på mekaniska verkstäder och liknande mindre företag, kör man i CAM-system. Men cirka 70 procent av CNC-programmeringen sker fortfarande direkt in i maskinen, säger Fredrik Svensson, och fortsätter:
– CAM är dyrt att investera i, en viktig satsning som många små företag har gjort. Då behöver man behålla den personal som kan CAM. Men vi vill få ner tröskeln och göra det enklare att programmera de maskiner som kan programmeras på annat sätt.
Fredrik visar hur det fungerar när man skapar en arbetsorder, lägger in en 3D-modell som ska bearbetas, och anger material, råmaterialets storlek och bestämmer vilken yta som ska bearbetas först.
Publiken följer hur programmeringen tar form på en storbildsskärm.
Jenny och Fredrik understryker att det alltså inte meningen att Prism ska ersätta CAM, men däremot bli ett komplement. Det har tagit ett år att utveckla appen, och från den 1 april finns den att köpa via Appstore.
– En väldigt bra sak är att du kan göra det offline, när som helst. Programmeringen tar ingen maskintid. Gör man istället som förut och programmerar direkt in i maskinen så måste ju maskinen stå stilla under tiden, konstaterar Jenny.
Hon kallar lanseringen för en ”soft launch”, en mjuk lansering.
– Det är fortfarande så pass tidigt att vi vill ha nära kontakt med de som ska använda appen, för att hitta potentiella buggar och förbättringsmöjligheter.

Prism webbplats >>
Demo >>
Artikel i Tidningen Verkstäderna och Metal Supply >>

Presentation