Talare
Möt våra talare – experter och innovatörer från olika områden som delar med sig av sina erfarenheter och insikter för att inspirera, driva utveckling och skapa nya möjligheter inom industrin.
Moderator
Jesper Hedin, Industriarbetsgivarna
Dagens moderator är Jesper Hedin från Industriarbetsgivarna. Med lång erfarenhet av branschfrågor och kompetensförsörjning kommer Jesper att guida oss genom en dag fylld av högaktuella och vassa ämnen.

Framtidsutsikter: Navigera i tillväxt och osäkerhet på marknaden
Olof Manner, Swedbank
Olof Manner är makroekonom och expert på omvärldsfrågor. Samtidigt som tillväxten är på väg upp ökar osäkerheten om framtiden. Hur påverkar världsläget vårt eget företagande? Olof tar oss igenom makroekonomin, marknaden och de hot som kan påverka framtidsutsikterna.

Branschvalidering i praktiken
Mattias Edin, Indexator & Johan Nordberg, Skärteknikcentrum Sverige
Har du funderat på vad branschvalidering kan göra för dig? Johan Nordberg på Skärteknikcentrum Sverige ger en överblick om vad branschvalidering innebär, medan Mattias Hedin från Indexator berättar hur deras arbete med branschvalidering har utvecklat både företaget och dess medarbetare.
Indexator har under många år arbetat med branschvalidering som en del av den strategiska kompetensförsörjningen. Företaget erbjuder rotatorer med tillbehör för verktyg på arbetsmaskiner, där skärande bearbetning är en central del av produktionen.


Genom tider av finanskriser och pandemi – så bygger man styrka med hållbarhetsarbete och ett starkt medarbetarförtroende
Linda Fransson, Gnosjö Automatsvarvning
Linda Fransson växte upp i familjens fabrik, där hemmets kök var fabrikens lunchrum. Lyssna på hennes berättelse om hur företaget har vuxit till en välmående tillverkningsindustri och tagit sig igenom både finanskriser och pandemi, tack vare sitt hållbarhetsarbete och ett starkt förtroende bland medarbetarna.
Linda delar konkreta exempel på vad Gnosjö Automatsvarvning gjort för att nå framgång på nya, och kanske lite oväntade, sätt. Hennes misson är att svensk industri ska bli bäst i världen!

Testa innan du köper – hur vi kan automatisera innan vi vet?
Tomas Berg, Schunk
I Sverige är vi inte alltid bortskämda med statligt finansierade testbäddar för produktion och produktionsflöden. SCHUNK:s robotlabb CoLab fungerar som en applikationsinkubator för den nordiska industrin. Genom att skapa små testapplikationer kan man säkerställa att en lösning fungerar innan man lägger en beställning.
Tomas Berg delar med sig av några exempel där de har hjälpt sina kunder att utveckla lösningar för exempelvis gradning av olika detaljer.

Hur tänker Sandvik Coromant när de går den tunga vägen?
Johan Högberg & Oscar Frisendahl Sandvik Coromant
Johan Högberg och Oscar Frisendahl berättar hur Sandvik Coromant definierar tung bearbetning och hur digitalisering kan bidra till att effektivisera processen. De delar också sin syn på varför svensk industri bör stärka sin kompetens inom området.


Konkurrenskraft i omställningen
Ellen Brengesjö & My Romé, Hållbarhetsteamet
Nya hållbarhetskrav innebär utmaningar men öppnar också dörrar till nya affärsmöjligheter. Ellen Brengesjö och My Romé går igenom vilka förändringar svenska företag står inför och hur ett strategiskt arbete med de nya hållbarhetskraven kan leda till nya affärsmöjligheter.


Nya och innovativa teknologier genom Skärteknisk BRYGGA
Paneldiskussion med:
- Jacek Kaminski, Skärteknikcentrum Sverige, med gäster
- Ytterligare namn tillkommer
Skärteknisk BRYGGA är ett projekt med syfte att överföra nya och innovativa teknologier, från forskningsinstitut till små och medelstora företag som arbetar med skärande bearbetning. I den här paneldiskussionen kommer du få en inblick i projektet samt få ta del av upplevelser och resultat från deltagande företag och samarbetspartners.
Statistik från branschen
Ulrika Elmersson, Skärteknikcentrum Sverige
Skärteknikcentrum Sverige sammanställer årligen branschstatistik och på skärtorsdagen får du möjlighet att ta del av årets rapport. Den innehåller bland annat statistik från vårt samarbete i det internationella nätverket SID, där vi har jämfört produktionskostnader mellan länder som Schweiz, Tyskland, USA och England.

Samarbete över generationsgränser
Edvard Wiberg, We Are Mountain
Hur ska vi fungera tillsammans över generationsgränser i våra organisationer? Hur får vi samarbete som gör att alla känner att de kan bidra utifrån sitt bästa? Möt Edvard som med energi, humor och insprängt allvar reder ut begrepp, slår hål på myter och poängterar viktiga nycklar för att överbrygga skillnader generationer emellan.
Bli ett konkurrenskraftigt företag på den globala marknaden
Alma Basha, Business Sweden
Alma Basha från Business Sweden ger oss en omvärldsspaning samt berättar hur Business Sweden kan stötta dig som svenskt bolag att öka din globala försäljning.
Att rekrytera sig ur kompetenskrisen räcker inte!
Mathias Lundin, Svetskommissionen & Johan Nordberg, Skärteknikcentrum Sverige
Alla pratar om kompetensbrist och att vi måste ställa om för att kunna möta morgondagens behov. Men vad innebär det egentligen? Johan Nordberg från Skärteknikcentrum Sverige och Mathias Lundin från Svetskommissionen kommer ge oss insikter i hur man kan jobba strategiskt med kompetensförsörjning.
Nya och innovativa teknologier genom Skärteknisk BRYGGA
Paneldiskussion med:
- Jacek Kaminski, Skärteknikcentrum Sverige
- Peter Stenlund, Finmekanik i Småland
- Per Vesterberg, Wallenius Water Innovation
- Christer Gustavsson, Visus Technology
- Magnus Axelsson, Elektronikutvecklingsbyrån
Skärteknisk BRYGGA är ett projekt med syfte att överföra nya och innovativa teknologier, från forskningsinstitut till små och medelstora företag som arbetar med skärande bearbetning. I den här paneldiskussionen kommer du få en inblick i projektet samt få ta del av upplevelser och resultat från deltagande företag och samarbetspartners.
Moderator
Victoria Berghiller
Victoria Berghiller är en erfaren moderator med en gedigen bakgrund som programledare vid bland annat Elmia Produktionsmässor och Elmia Subcontractor. Hennes insikt i branschens utmaningar, tillsammans med hennes energi och engagemang, kommer att leda oss genom dagens samtal på ett inspirerande sätt.
Val av rätt stål för god och jämn bearbetbarhet
Thomas Björk, Ovako
En jämn och god bearbetbarhet av stål är avgörande för att uppnå ekonomisk effektivitet i en mekanisk verkstad. Thomas Björk från Ovako kommer att ge några riktlinjer för hur stål bör specificeras med avseende på skärande bearbetning, samt presentera några exempel från svarvning och kuggbearbetning.
Jonas Holmberg från RISE och Stefan Kimming från SKF har sedan 2021 arbetat med hårdsvarvning i forskningsprojektet Turn2Flex. Jonas kommer dela med sig av sina expertkunskaper inom hårdsvarvning och presentera resultatet från projektet. Stefan kommer att ge oss en inblick i hur SKF har implementerat hårdsvarvning i sin produktionsprocess och vilka framsteg detta arbete har lett till.