Pelle Andersson
Eksar


Pelle Andersson tillbringar 20 år i pappas bilverkstad, 10 år med robotteknik hos ABB, 10 år med digitalisering med hjälp av CAD och PDM och 10 år som vd för robotintegratören RobNor AB. Med den erfarenheten i bagaget har Pelle nu startat ett bolag med fokus på digitalisering och automation – Eksar AB.

Skapa digital förändring – det är lätt!

Med hjälp av den virtuella verkligheten tar det inte mer än en kvart att programmera en dator. Den interaktiva tekniken är lättare att hantera än man ofta tror, menar Pelle Andersson på Eksar. För honom är framtiden redan här.

Han har en cykel under armen när han stiger fram i föreläsningssalen. En vikbar variant som går att ta med sig på tåget, och gör det snabbare och enklare att ta sig fram när han väl är på plats. Och nu är han på plats – i en föreläsningssal på Linnéuniversitetet i Växjö. För att prata om det som kan låta svårt, men egentligen inte behöver vara det.
– Att cykla är svårt, men det reflekterar vi inte över när vi kan det. Hur lär man sig? Jo, man lägger tid på det, säger Pelle Andersson och ställer ner cykeln.
Själv började han med att tillbringa 20 år i pappas bilverkstad, följt av 10 år med robotteknik hos ABB, 10 år med digitalisering med hjälp av CAD och PDM och 10 år som vd för robotintegratören RobNor AB. Med den erfarenheten i bagaget har han startat ett bolag med fokus på digitalisering och automation – Eksar AB.
Vad namnet står för? Testa att uttala ordet på engelska, och det låter om ”XR”, Extended Reality. Alltså ett sätt att tänja på gränsen mellan den fysiska och virtuella dimensionen.
Och det är exakt vad Pelle Andersson vill inspirera företagen till att göra.

När pappa programmerade en robot
Han menar att ny teknik kopplad till klassisk robotautomation kan ge otroliga resultat, bland annat minskad programmeringstid med så mycket som 80 procent. Det gäller bara att våga ta steget. För att bevisa hur enkelt det är bad han sin pappa om hjälp.
– Man brukar säga att det bara tar 15 minuter att programmera en robot. Jag ville kolla om det stämmer. Pappa är 82 år och kan knappt hantera en mobiltelefon.
Men mycket riktigt – tack vare de enkla interaktiva instruktionerna kunde pappa bilmekanikern få en robot att röra sig i Virtual Reality efter bara en kvart.
Då borde det inte vara så svårt för en ingenjör, menar Pelle Andersson.
– Jag tycker ingenjörer är fantastiska, men ibland försöker de försvåra saker. Det här kommer att ta tid, säger de. Men mycket vi gör är enkelt med robotautomation.

Framtiden för CNC-programmering?
För att ta ett exempel på hur man kan göra saker enklare drar han på sig VR-glasögonen och öppnar ett program för lackering. Alla i salen och de som ser föreläsning på länk kan följa förloppet på en stor skärm, där han går in i ett virtuellt rum som byggts upp som en modell. Här ska han ytbehandla några detaljer genom sprutmålning. Pelle Andersson gör olika val och trycker på olika knappar i det virtuella rummet.
– Nu har jag programmerat i den virtuella miljön. Det är det här som brukar ta högst en kvart. Så, nu synkar jag det till roboten. Nu ska det funka.
Han tar av sig VR-glasögonen igen och vänder sig mot publiken, som på olika sätt jobbar med skärande bearbetning.
– Det här är bara ett exempel på hur man kan använda den här tekniken för att göra livet enklare. Ni kanske undrar om man kan använda den här tekniken för att programmera CNC-maskiner? Det kan man väl. Åtminstone kan man göra den grova programmeringen på det här viset. Det är inte ens någon stor investering, konstaterar Pelle Andersson och lägger till:
– Man hör ofta att ”det där är framtiden”. Men det är inte det. Det är nu. Det gäller bara att ta sig ut ur sin komfortzon. Så är det alltid när man ska göra saker på lite nya sätt.

Presentation