Linda Fransson
Gnosjö Automatsvarvning


Linda Fransson, vd sedan 2012, med lång historia och erfarenhet från företagets verksamhet. Utbildad i teknik, maskin, kvalitet och ekonomi på Högskolan i Jönköping.

Hur säkrar vi framtiden för svensk legotillverkning?

Med VR-upplevelser och gaming har Gnosjö Automatsvarvning tagit den traditionella industrin in i spelvärlden. I sin föreläsning ”Hur säkrar vi framtiden för svensk legotillverkning?” inspirerar Linda Fransson till nytänkande och visioner, där alla idéer är välkomna.

När Gnosjö Automatsvarvning äntrar scenen på Skärtorsdag får vi till en början flyga in över deras fabrik, ta oss in i verkstaden, och rakt in i företagets hjärta – tillverkningen. Med en film som gjorts med Virtual Reality-teknik ser vi hur specialdesignade detaljer, främst för fordonsindustrin, skapas på plats – för att senare göra sitt jobb i växellådor och motorer världen över.
Men det här är bara en liten del av den informationssatsning som företaget gjort för att locka unga att upptäcka verkstadsindustrin, och hitta nya vägar att kommunicera och lösa framtidens utmaningar.
– 2017 bestämde vi oss för att lägga 12 miljoner kronor under tre år, på satsningar inför framtiden. Bland annat handlar det om hur vi ska entusiasmera unga att välja vår industri och vår bransch, berättar Linda Fransson, vd för Gnosjö Automatsvarvning.
Hon har vuxit upp med företaget, som hennes föräldrar startade samma år som hon föddes, och hon har varit med i såväl med- som motgångar. Det var ett hårt jobb, men föräldrarna trodde hela tiden på sin idé, och nu – 45 år senare – leder Linda företaget vidare med samma visionära inställning.
Däremot är världen omkring en annan, och då måste förstås även företaget hitta nya vägar.
Bland annat satsar Gnosjö Automatsvarvning mycket på hållbarhetsarbetet, bland annat genom ett projekt med förnyelsebar olja tillsammans med bland andra Chalmers och KTH.
– Det viktigaste är att vi bestämde att vi ska satsa på framtiden, istället för att sitta och bara låta jobben rulla in. Vi väljer att aktivt styra vår framtid.
Innovationsarbetet började i möten med kunder, leverantörer och medarbetare, som alla bidrog med idéer till hur verksamheten kunde bli bättre. Därefter har Gnosjö Automatsvarvning inlett samarbete med bland annat apptillverkare, marknadsförare och industridesigners – och den processen fortgår.
– Vi har tagit fram en intern lönemodell, vi jobbar mycket mer med kommunikation, vi har en utbildning och ett teknikfritids som finns på idéstadiet – och så har vi det här spelet som vi ska ta med oss till Dream Hack, säger Linda Fransson.
Spelet är ett VR-spel som går ut på att man ska lösa problem genom att byta verktyg i maskiner. Spelet kostade ungefär en miljon kronor att ta fram, och även om andra – till exempel Polisen – har gjort liknande spel för att presentera sin verksamhet och locka ungdomar – har Linda inte sett någon annan i verkstadsindustrin göra samma sak.
– Man får ju inte komma in i en maskin om man inte redan gått utbildningen, så vår förhoppning är att på det här viset locka ungdomar till det industritekniska programmet. Vi ser till att komma till dem, istället för att vänta på att de ska komma till oss.

VR-film >>
Artikel i tidningen Verkstäderna och Metal Supply >>

Presentation