Efterlängtade möten på Skärtorsdag

I Epics lokaler på Linnéuniversitetets område minglar den skärande bearbetningens branschkollegor och kunder, innan det är dags för dagens första föreläsning. Det är Skärtorsdag igen. Fast i september, och helt utan häxor och ägg.

Det är torsdag morgon. Dagen börjar så sakteliga gry med kaffe, mackor och mässgodis, när Leila Khammari från Skärteknikcentrum plingar i klockan och alla samlas i Epics lobby. Hon önskar alla varmt välkomna, och berättar om hur dagen kommer att fortskrida. Deltagarna i Skärtorsdag har redan hunnit mingla lite bland utställarna i lobbyn och maskinhallen och nu kan de hämta varsin goodiebag, med information, schema och några ändamålsenliga presentprylar, tillsammans portionsförpackade snacks och vatten. Nu har de allt som ska bära dem genom en fullspäckad dag i den skärande bearbetningens tecken. Efter ett kort välkomsttal från både ordförande Chris Schmidt, vd Ingegerd Gren och Epics Maja Karlberg, kan minglet fortsätta.
Per Vesterberg från Wallenius Water tar en lov runt CNC-maskinerna i maskinhallen och stannar till vid en av utställarna. Eftersom han jobbar med maskiner som renar skärvätska med uv-teknik, är det här hans område. Dessutom är han ny på jobbet, och ser chansen att suga åt sig ny kunskap från den församlade skaran.
– Jag är här för att se och lära. Och naturligtvis för att skapa kontakter, säger han.
Därmed har han ringat in hela syftet med Skärtorsdag. Här kan branschen mötas. Både för att lära av varandra, få nya idéer, och knyta nya affärskontakter.
Att det samtidigt pågår SM-tävlingar i svetsning och CNC-teknik i maskinhallen är förstås ingen slump. Det är morgondagens kunskapsreserv och framtidens yrkesstjärnor som gör om titeln som Sveriges bästa. Och alla som just nu rör sig i Linnéuniversitetets lokaler i Växjö, är akut medvetna om hur viktig frågan om kompetenssäkring är. Det råder ett skriande behov av att locka unga människor till verkstadsindustrin. Steg ett är att få dem att förstå vad yrkena handlar om.

Vill locka dataspelsungdomar
Vid ett bord i maskinhallen står Gnosjö Automatsvarvning och skyltar med – rymden! Med sajten Brave New Business har de skapat en plattform där de delar med sig av nyheter kring modiga satsningar, nyskapande affärer och innovativa lösningar där ingenting är omöjligt. Den senaste trycksaken från sajten handlar bland annat om rymdteknik
Med sig har de dessutom ett VR-spel som går ut på att byta verktyg i en CNC-maskin. Ett sätt att göra det lite roligare att förklara skärande bearbetning för andra. Det här spelet har de använt sig av bland annat på världens största dataspelsevent, Dreamhack, som både är en plats där unga möts för att spela mot varandra, men också en stor mässa där besökarna har möjlighet att prova olika typer av teknik.
– Många vet inte hur industrin ser ut idag, med digitalisering och innovationer. Många tror fortfarande att det är ett manuellt och skitigt jobb, konstaterar Elin Elmersson, som är redaktör på Brave New Business.
När Gnosjö Automatsvarvning deltog i Dreamhack var det dels för att representera företaget och dels för att skapa intresse för teknik och industri i allmänhet. Det var bara de och Scania på plats från industrin. Ingen annan hade uppfattat Dreamhack som en stor marknad för att locka framtida personal. Men på Skärtorsdag talar vd Linda Fransson gärna med andra företag om poängen med att testa nya vägar.
– Jag tänker att om vi kan väcka ett intresse för att jobba med teknik överhuvudtaget så är det bra för branschen. Och om fler börjar intressera sig för att jobba inom industrin så spiller kanske något över på oss, säger hon.
Niclas Larsson kommer fram och vill veta mer. Han jobbar för Fortiva, som säljer skärande verktyg, bandsågsblad och sågklingor. Han funderar också mycket på hur man kan locka yngre till industrin, och vill gärna diskutera frågan.
– Företagen behöver och vill ha kompetent personal som vill utvecklas. När vi är ute och säljer verktyg på företagen är det inte ovanligt att de frågar oss – vet ni någon som kan jobba här?

Efterlängtade mänskliga möten
Fortiva är inte på plats som utställare i år, men företagets deltagare är nyfikna på seminarierna som ska hållas och på samtalen som uppstår i den lilla mässlokalen.
– Vi är här och scoutar. Vi vill gärna veta vilka problem de olika företagen har, säger Niclas Larsson, och lägger till:
– Och så har man ju verkligen saknat att ses. Att träffas ansikte mot ansikte är något helt annat.
Zeb Allansson från WhizCut, som tillverkar precisionsverktyg, håller med.
– Jag var med förra året när det var digitala föreläsningar. Det var intressant och lärorikt. Men nu är det väldigt kul att träffa folk på plats!
En liten bit bort står företaget Schunk, som tillverkar produkter för uppspänning och automation. Även de är glada att kunna närvara fysiskt igen.
– Jag tycker det är ett fantastiskt evenemang, säger försäljningschefen Roger Cronholm.
– Att få de här mötena med både kunder och kollegor. Det driver oss alla framåt. Vi har ju alla samma mål: att utveckla svensk industri.
– Det är också lättare att kunna visa saker praktiskt för potentiella kunder, säger Petra Israelsson, som jobbar med marknad och sälj.
Och faktum är att det redan visats intresse. Det finns en investeringsvilja.
– Det investeras friskt! Just nu är det väntetider. Visst spelar priset roll, men de flesta som hör av sig är mest intresserade av hur snabbt vi kan leverera, konstaterar säljaren Robert Olsson.
Han pratar en stund med några som stannat till för att få veta mer om deras produkter. Sedan plingar det i klockan igen, och hela gänget gör sig redo att vandra iväg till en grannbyggnad på universitetsområdet. Det är dags för Skärtorsdagens första föreläsning.